A TÖRTÉNET 

Kezdetben nem volt médiatörvény. Ez volt a rendszerváltás utáni alapállapot, a frekvenciahasználatot senki nem szabályozta. A frekvenciamoratórium időszakában kezdett a civilekből alakult Tilos Rádió, Magyarország első független, non-profit rádiója, 1991 Augusztus 21-én sugározni, szabadrádióként.

A civil, szabadrádiós vagy „harmadik típusú“ rádiós gyakorlatra azelőtt nem volt példa Magyarországon. (Harmadik típusú rádió: nem közszolgálati és nem kereskedelmi.) A Tilos a kezdettől médiatörvényt szorgalmazott, és azt akarta elérni, hogy a szabadrádiózást, európai mintára, törvény védje.

A több hónapig tartó kemény munka a folyamatos rendőrségi zaklatások mellett is meghozta eredményét, köszönhetően a rádió közösségének, közönségének, és egyre szélesebb társadalmi elismertségének. A Tilos a tiltott kategóriából átkerült a „tűrt“ kategóriába, és elnyerte a Nyilvánosság Klub Civil Kurázsi-díját.

A kezdeti heti háromszor négy órás adás-idő egy év alatt napi 24 órásra nőtt.

A hatályba lépett frekvenciatörvénynek megfelelően, azonban, 1993 nyarán a Tilos felfüggesztette a sugárzást és stúdióalapítási engedélyért folyamodott a hatóságokhoz, amit 1995 tavaszán aztán meg is kapott.

Osztott frekvencián este 10 és reggel 10 között, éjszaka sugárzott 98.0 FM-en 1995 szeptember 1. és 2000 augusztus 29. között, majd miután sikertelenül pályázott önálló frekvenciáért - 2000 Augusztus 30-tól vezetékes/internetes műsorszolgáltatóként folytatta működését: napi 24 órában.

2002 májusában a Tilos Kulturális Alapítvány, a Sziget kulturális menedzserirodával és az Off alternatív filmfesztiválokat szervező Bt.-vel, Kultiplex néven, megnyitotta közösen működtetett, többprofilú kulturális intézményét, ahol 2008-ig, az intézmény bezárásáig és parkká alakításáig üzemeltette stúdióit és irodáját.

A rádió 2003 márciusában hét évre elnyerte a 90.3 ultrarövidhullámon való sugárzás jogát.

Most megújulás előtt áll a Tilos Rádió, amely működési modelljében, műsorstruktúrájában, elv- és értékrendszerében példaként szolgált és szolgál létező vagy indulás előtt álló közösségi, illetve rétegrádióknak - mint pl.: a Szóla Rádió, Civil Rádió, Rádió C és még sok más rádió Magyarország majd minden városában -.

A Tilos Rádió szabadrádió, ezért a műsorvezetők az általuk műsortáblában rögzített adásidőben teljes tartalmi autonómiát élveznek, mindazonáltal felelősséggel tartoznak a hallgatók és a rádió közössége felé, valamint kötelesek betartani a Rádió demokratikusan megszavazott belső szervezeti és működési szabályzatát, valamint a hatályos médiatörvény közösségi rádiózásra vonatkozó passzusait.


Az 1991-ben, civil kezdeményezésként indult médiakísérlet korábbi korszakai

  • szabad-periódus (1991-93)
  • önkéntes hallgatás időszaka (1993-95)
  • osztott frekvencián történő, 12 órás sugárzás (1995-2000)* vezetékes/internetes adás (2000-2003)

2003 óta a Tilos Rádió újra fogható az éterben a 90.3 FM-n
és a www.tilos.hu internetes címen,
teljesítve non-stop vállalását: közösségi, reklámmentes műsort sugároz egész nap.


itt tudod most is online hallgatni a tilos rádió műsorát